Devices en sociale media

Wij werken met een protocol voor het werken op de computer / device en het gebruik van sociale media. Hierin staan afspraken over hoe we op school met sociale media en devices omgaan. Dit wordt aan het begin van ieder schooljaar besproken met de leerlingen.

Wijs omgaan met de computer op school

 1. Ik werk onder mijn eigen gebruikersnaam.
 2. Ik werk rustig en stil achter de computer.
 3. Als ik wil printen vraag ik dit aan de meester of juf.
 4. Ik gebruik de computer niet om te chatten.
 5. Als ik op een internetpagina met seks of geweld kom, klik ik deze weg en vertel het direct aan de meester of juf.
 6. Ik gedraag me netjes op internet en gebruik het alleen voor opdrachten van school.
 7. Als ik een zoekmachine zoals Google gebruik, typ ik normale woorden in (zoektermen). Ik typ geen woorden in die te maken hebben met grof taalgebruik, discriminatie, seks of geweld.
 8.  Ik mag geen bestanden, muziek of computerspelletjes downloaden.
 9.  Ik open geen e-mails, bestanden of bijlagen van onbekenden. Deze verwijder ik. Hier kan namelijk een virus in zitten.
 10.  Ik ben zuinig op de computer

Wijs omgaan met social media

 1. Ik mag alleen thuis of buiten schooltijd sociale media gebruiken. Op school mag ik dit alleen gebruiken als ik toestemming heb gekregen van de meester of juf.
 2. Ik geef nooit mijn naam, (e-mail)adres, telefoonnummer, foto’s of filmpjes aan iemand die ik leer kennen via internet. Ook niet wanneer die persoon erom vraagt.
 3. Als ik iets op internet plaats, dan gaat dit over mijzelf. Ik vertel niets over mijn ouders, klasgenoten en mijn school aan anderen.  Tenzij iemand heel duidelijk heeft gezegd dat het mag.
 4. Als ik iets op internet plaats, dan gebruik ik nette taal. Ik scheld of vloek niet en gebruik geen onbeschofte of rare woorden.
 5. Als ik wat (bericht, foto, filmpje enz.) op internet zet, zorg ik ervoor dat ik niet gemeen of vervelend over iemand praat, iemand uitlach, bedreig of voor schut zet (cyberpesten). Ook reageer ik niet op gemene berichten. Als ik dit soort berichten lees, dan waarschuw ik direct mijn meester of juf.
 6. Ik heb alleen contact met bekenden (vrienden, familie en kennissen).
  Als een onbekende mij mailt of wil chatten, dan blokkeer ik deze persoon direct.
 7. Doet (een onbekend) iemand raar of vervelend tegen mij op internet, dan vertel ik dit aan mijn ouders en/of mijn meester of juf.
 8. Ik weet dat alles wat ik op internet zet, altijd door iedereen teruggevonden kan worden. Het verdwijnt niet. Ik bedenk dus goed van te voren wat ik op internet zet!
 9. Door het zetten van mijn handtekening, laat ik zien dat ik mij houd aan de regels die in dit document staan.
 10. Als ik mij niet houd aan deze regels, dan krijg ik een computerverbod.
  Mijn meester of juf bepaalt hoe lang ik niet op de computer mag tijdens de momenten dat ik iets voor mijzelf mag doen. Ook kan de meester of juf op een andere manier ingrijpen, bijvoorbeeld als er sprake is van cyberpesten. Ouders worden hier dan ook bij betrokken.